کلید تولید انرژی پاک نامحدود در مینی ستاره ساخته شده در آزمایشگاه
به گزارش کمیاب آنلاین محققان آزمایشگاهی در انگلیس به موفقیت بزرگی در تولید برق از راه همجوشی هسته ای دست یافته اند. آنها می گویند این توسعه آنها را در راه استفاده از منبع نامحدود انرژی پاک بدون انتشار گازهای گلخانه ای در خلال چند دهه قرار داده است.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از پایگاه اینترنتی سی. بی. سی نیوز، «همجوشی هسته ای» نقطه مقابل «شکافت هسته ای» است، فناوری که امروزه در نیروگاه های هسته ای سراسر جهان استفاده می شود. شکافت برای ایجاد انرژی ذرات را از هم جدا می کند.
درحالیکه «هم جوشی»، ذرات را به یکدیگر جوش می دهد و به قول محققان میتوان این کار را بسیار ایمن تر، با مواد رادیواکتیو بسیار کمتر و خطر تصادف بسیار کمتر انجام داد.
محققان هنوز موفق نشده اند همجوشی را بگونه ای انجام دهند که به اندازه کافی الکتریسیته تولید نماید تا بتواند منبع برق پاکی باشد که تصور می کنند در نهایت به آن دست خواهند یافت، اما آنها می گویند برای بشریت و سیاره زمین بی انصافی است که برای دستیابی به آن تلاش نکرد.
اکنون دکتر «آمبروگیو فاصولی» استاد فیزیک و رئیس کنسرسیوم تحقیقاتی بین المللی و همکارانش در آزمایشگاه «جی. ای. تی» انگلیس موفق شدند از به هم جوش دادن دو نوع مختلف اتم هیدروژن یک ستاره مینیاتوری تولید کنند و با استفاده از میدان های مغناطیسی این دو اتم را به مدت پنج ثانیه در کنار هم نگاه دارند. این آزمایش رکورد جهانی میزان انرژی استخراج شده از به هم جوش دادن دو نوع مختلف اتم هیدروژن را شکسته است.
در این آزمایش جدید حدود ۵۹ مگاژول انرژی برای مدت پنج ثانیه (معادل ۱۱ مگاوات برق) تولید شد که دو برابر میزانی است که در آزمایش های مشابه در سال ۱۹۹۷ در همین آزمایشگاه ساخته شده بود. این انرژی خیلی زیادی نیست و با آن فقط میتوان ۶۰ کتری آب را جوش آورد، اما اهمیت آن در این است که نشان داده است طراحی مشابه یک راکتور همجوشی بزرگتر به نام «آیتر» که الان در فرانسه در حال ساخت است، در راه درست پیش می رود.
آیتر (آی تی ای آر)، یک پروژه بین المللی چند دهه ای است که توسط ۳۵ کشور همچون آمریکا، چین، روسیه و کشورهای اتحادیه اروپا اجرا می شود. محققان اعتقاد دارند که پروژه آیتر بعد از اتمام، طرحی برای تجاری سازی پایدار و جهانی انرژی همجوشی عرضه خواهد نمود.
دکتر« جو میلنز» سرپرست این آزمایش اظهار داشت: این آزمایش، ما را یک قدم به نیروی همجوشی نزدیکتر می کند. ما نشان داده ایم که می توانیم یک ستاره مینیاتوری را داخل این تجهیزات تولید نماییم و آنرا برای پنج ثانیه فعال نگاه داریم، به صورتی که بازدهی بالایی داشته باشد که واقعا این فناوری را وارد حیطه تازه ای می کند.
نیروگاه هایی که در آینده از همجوشی بهره می گیرند گاز گلخانه ای تولید نخواهند کرد و مقدار خیلی کمی فضولات کم دوام رادیواکتیو خواهند داشت.
فاصولی اظهار داشت که انتظار دارد پروژه آیتر تا حدود سال ۲۰۵۰ تکمیل شود و محققان را به نقطه ای برساند که بتوانند با همکاری صنعت خصوصی یک راکتور همجوشی تجاری آزمایشی طراحی نمایند.